Наредне године представништво Репулике Српске у Словенији

Наредне године представништво Репулике Српске у Словенији

Извор СРНА

Почетком децебра ове године је српски члан трочланог предсједништва Босне и Херцеговине господин Милорад Додик у својој званичној посјети Словенији посјетио и представнике Срба у Словенији. Заједно са Додиком Србе и православни храм је обишао и амбасадор БиХ у Љубљани, господин Милорад Живковић.

Званичници, представници Срба и представници Српске православне Цркве су се састали у Парохијском дому СПЦ у Љубљани, 4. децембра ове године.

Свештенство овог храма изразило је задовољство посјетом српског члана Предсједништва БиХ, нагласивши да им је велика част што су имали прилику да га дочекају и угосте у овом центру.

Црква Светих Ћирила и Методија је најважнији богослужбени храм Српске православне цркве на подручју Словеније, а управно припада Загребачко-љубљанској митрополији. Изградња цркве је започела је 1936. године, али је прекинута почетком Другог свјетским ратом, а касније и у комунистичком периоду. Поновна изградња почела је 90-тих година 20. вијека. Црква је освештана 23. октобра 2005. године приликом посјете Његове светости патријарха српског Павла, а 29. априла 2010. проглашена је за културни споменик и тако додатно заштићена.

Изградња Културно-пасторалног центра почела је 2008. године у непосредном окружењу цркве. Овај центар намијењен је вјерницима и осталим грађанима. Изградњу Парохијског дома помогли су Влада Словеније, Влада Републике Српске, Градска општина Љубљана на челу са градоначелником Зораном Јанковићем, као и вјерници и компаније из Словеније.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће Република Српска наредне године отворити представништво Републике Српске у Словенији.

Додик се у Љубљани састао са представницима Срба у Словенији и том приликом нагласио да је веома важно да се организују српска удружења гдје год живи српска дијаспора.

„Веома је значајно да се оснивају удружења Срба, као што је ово у Љубљани. Задовољство је видјети српску заједницу да ради на очувању српског идентитета, српског језика, писма… Без обзира гдје живите, никада не треба заборавити своје поријекло и своје корјене“, нагласио је Додик.

Он је рекао да треба градити и храмове, јер је црква један од најзначајнијих елемената српског националног идентитета и има веома важну улогу у животу Срба.

„Треба да се окупљамо у црквама, да обиљежавамо своје празнике и очувамо свој идентитет. Црква је увијек уз нас и ми морамо бити уз цркву“, истакао је Додик, додавши да никада не треба заборавити своје духовне, културне и националне вриједности.

Представници Срба у Словенији рекли су да су задовољни својим положајем у Словенији те да, између осталог, раде на увођењу српског језика као допунске наставе у основним школама.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније