Naredne godine predstavništvo Repulike Srpske u Sloveniji

Naredne godine predstavništvo Repulike Srpske u Sloveniji

Izvor SRNA

Početkom decebra ove godine je srpski član tročlanog predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Milorad Dodik u svojoj zvaničnoj posjeti Sloveniji posjetio i predstavnike Srba u Sloveniji. Zajedno sa Dodikom Srbe i pravoslavni hram je obišao i ambasador BiH u Ljubljani, gospodin Milorad Živković.

Zvaničnici, predstavnici Srba i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve su se sastali u Parohijskom domu SPC u Ljubljani, 4. decembra ove godine.

Sveštenstvo ovog hrama izrazilo je zadovoljstvo posjetom srpskog člana Predsjedništva BiH, naglasivši da im je velika čast što su imali priliku da ga dočekaju i ugoste u ovom centru.

Crkva Svetih Ćirila i Metodija je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske pravoslavne crkve na području Slovenije, a upravno pripada Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji. Izgradnja crkve je započela je 1936. godine, ali je prekinuta početkom Drugog svjetskim ratom, a kasnije i u komunističkom periodu. Ponovna izgradnja počela je 90-tih godina 20. vijeka. Crkva je osveštana 23. oktobra 2005. godine prilikom posjete Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a 29. aprila 2010. proglašena je za kulturni spomenik i tako dodatno zaštićena.

Izgradnja Kulturno-pastoralnog centra počela je 2008. godine u neposrednom okruženju crkve. Ovaj centar namijenjen je vjernicima i ostalim građanima. Izgradnju Parohijskog doma pomogli su Vlada Slovenije, Vlada Republike Srpske, Gradska opština Ljubljana na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, kao i vjernici i kompanije iz Slovenije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska naredne godine otvoriti predstavništvo Republike Srpske u Sloveniji.

Dodik se u Ljubljani sastao sa predstavnicima Srba u Sloveniji i tom prilikom naglasio da je veoma važno da se organizuju srpska udruženja gdje god živi srpska dijaspora.

„Veoma je značajno da se osnivaju udruženja Srba, kao što je ovo u Ljubljani. Zadovoljstvo je vidjeti srpsku zajednicu da radi na očuvanju srpskog identiteta, srpskog jezika, pisma… Bez obzira gdje živite, nikada ne treba zaboraviti svoje porijeklo i svoje korjene“, naglasio je Dodik.

On je rekao da treba graditi i hramove, jer je crkva jedan od najznačajnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta i ima veoma važnu ulogu u životu Srba.

„Treba da se okupljamo u crkvama, da obilježavamo svoje praznike i očuvamo svoj identitet. Crkva je uvijek uz nas i mi moramo biti uz crkvu“, istakao je Dodik, dodavši da nikada ne treba zaboraviti svoje duhovne, kulturne i nacionalne vrijednosti.

Predstavnici Srba u Sloveniji rekli su da su zadovoljni svojim položajem u Sloveniji te da, između ostalog, rade na uvođenju srpskog jezika kao dopunske nastave u osnovnim školama.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.