Међународни светосавски фолклорни фестивал одржан у Крању (фото)

Међународни светосавски фолклорни фестивал одржан у Крању (фото)

Српско културно просветно друштво „Свети Сава” из Крања организовало „Међународни светосавски фолклорни фестивал“ на коме су учествовале фолклорне и пјевачке групе из Словеније, Србије и Италије

„Међународни светосавски фолклорни фестивал” одржан је 2. фебруара 2019. у Културном дому Кокрица код Крања пред око двејста посјетилаца који су имали прилику да виде кореографије из разних крајева и да чују пјесме из различитих подручја.

Фестивал је почео извођењем „Светосавске химне” коју су отпјевали чланови дјечје и ветеранске фолклорне групе, као и чланови мушке и женске пјевачке групе СКПД „Свети Сава”.

У најави програма водитељка Маја Кнежевић је истакла: „Драга публико, хвала вам што сте на почастили вашим присуством и надам се да ћемо данас провести једно незаборавно вече, испуњено енергијом и радошћу, исткати нове пријатељске везе и ојачати старе. Свима вама из срца желим да отворите своју душу и срце до дубина и да се једноставно препустите да вас музика и наши учесници одведу у њихов свет, да потврдимо да култура није само поштовање и очување својих корена, обичаја и традиције, већ такође и толеранција до различитих.”

Након тога водитељка је поздравила госте концерта међу којима су били Матјаж Раковец, градоначелник Крања, Јанез Черне, замјеник градоначелника, Игор Велов, директор Агенције за безбједност саобраћаја и Илија Димитријевски, предсједник Савеза македонских културних друштава у Словенији,  а затим је водитељка позвала на бину Матјажа Раковца, градоначелника Крања, који се обратио присутнима и захвалио се организатору на овом догађају и пожелио много успјеха у будућем раду.

Поред гостију Маја Кнежевић је представила и спонзоре, односно оне који су финансијским и другим средствима омогућили организацију и реализацију Фестивала, а то су: Градска општина Крањ, Игор Велов, Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности, GIS Gradnje – Љубиша Гојковић, Gril Restauracija Centar – Зоран Зец, Мирко Шокчевић, Рачуноводски сервис – Вида Крчмар, Ауто продаја – Гојко Николић, Mercator Крањ, Servis dvigal Bexel&A.N. Крањ, Cvetličarna Vrtnica, Kedig d.o.o. Крањ.

У наставку програма водитељка је најавила прве извођаче, а то су били чланови дјечје фолклорне групе „Ринга Раја” СКПД „Свети Сава” Крањ који су наступили са кореографијом „Игре из Неготина”, а онда је Мушка пјевачка група СКД „Петар Кочић” из Крања отпјевала пјесме „Питају ме одакле си брате” и „Нема раја на овоме сввијету”.

Ветеранска фолклорна група СКПД „Свети Сава” приказала је кореографију „Игре из Баната”, а након њих представила се пјевачка група Удружења Срба „Никола Тесла” из Удина, Италија, која је отпјевала пјесму из Шумадије „Промиче момче кроз село”, затим пјесму са Косова „Сини јарко сунце са Косова”, и пјесму из кумановског региона „Кумановски блок” уз музичку пратњу фруле и тапана.

Македонско културно друштво „Свети Кирил и Методија” из Крања упризорили су кореографију под називом „Плесни вјенчић Роненка” који представља љубавну причу двоје младих, а потом су чланице Женске пјевачке групе КУД „Засавје” из Трбовља отпјевале пјесме „Густа ми магла паднала” и „Горанине чафанине” уз музичку пратњу тамбурице и тапана. Мушка пјевачка група КУД „Засавје” отпјевала је пјесме „Грмеч горо” и „Казуј право”.

Из Постојне су дошли чланови ветеранске фолклорне групе СПД „Никола Тесла” који су одиграли игре из Лесковца, а послије њих на ред су дошли гуслари. Млади гуслар Давид Радишић је уз гусле отпјевао пјесму „Марко Краљевић познаје очину сабљу”, а Давор Вулевић је отпјевао пјесму „Света земља Васојева”.

Игре из Босилеградског Крајишта приказали су чланови ветеранске групе КД „Брдо“ из Крања, а Мушка пјевачка група СКПД „Свети Сава” отпјевала је пјесме „Нек се ори Буковица цијела” и „Што ливада није покошена”. На ред је дошла још једна група из Крања, а то су фолклораши из Фолклорне групе „Сава” који су приказали игре из источне Штајерске које носе назив „На колинах”. Сплет Комушанских кола „Двојац са пјесмом“ и „Коло среће” извели су млади и ветеранински чланови ХКД „Комушина”.

Из Новог Сада стигли су чланови Академског ансамбла Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић”. Ансамбл је основан на Универзитету у Новом Саду 1962. Свој програм ствара базирајући га на аутентичним облицима народне уметности – мелодијама, играма, костимима и обичајима. Ансамбл окупља више од 500 чланова и чине га: фолклорни ансамбли, народни оркестар, тамбурашки оркестар, велики народни оркестар, школа фолклора, фолклорни ансамбл ветерана, женска група пјевача и вокално-инструментални солисти. Ветерански ансамбл  још увијек је спреман за дружење и гостовање, уз громогласне аплаузе и широк осмех,..тако. На овом Фестивалу представили су се играма из Понишавља.

На крају програма Милош Милић, предсједник СКПД „Свети Сава” захвалио се учесницима на разноврсном и богатом програму, као и посјетиоцима који су са великом пажњом и задовољством испратили овај догађај. Милош Милић је свим учесницима подијелио захвалнице за учешће на Фестивалу и пожелио да се поново виде идуће године на истом догађају.

Након званичног програма настављено је дружење учесника и публике.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније