Međunarodni svetosavski folklorni festival održan u Kranju (foto)

Međunarodni svetosavski folklorni festival održan u Kranju (foto)

Srpsko kulturno prosvetno društvo „Sveti Sava” iz Kranja organizovalo „Međunarodni svetosavski folklorni festival“ na kome su učestvovale folklorne i pjevačke grupe iz Slovenije, Srbije i Italije

„Međunarodni svetosavski folklorni festival” održan je 2. februara 2019. u Kulturnom domu Kokrica kod Kranja pred oko dvejsta posjetilaca koji su imali priliku da vide koreografije iz raznih krajeva i da čuju pjesme iz različitih područja.

Festival je počeo izvođenjem „Svetosavske himne” koju su otpjevali članovi dječje i veteranske folklorne grupe, kao i članovi muške i ženske pjevačke grupe SKPD „Sveti Sava”.

U najavi programa voditeljka Maja Knežević je istakla: „Draga publiko, hvala vam što ste na počastili vašim prisustvom i nadam se da ćemo danas provesti jedno nezaboravno veče, ispunjeno energijom i radošću, istkati nove prijateljske veze i ojačati stare. Svima vama iz srca želim da otvorite svoju dušu i srce do dubina i da se jednostavno prepustite da vas muzika i naši učesnici odvedu u njihov svet, da potvrdimo da kultura nije samo poštovanje i očuvanje svojih korena, običaja i tradicije, već takođe i tolerancija do različitih.”

Nakon toga voditeljka je pozdravila goste koncerta među kojima su bili Matjaž Rakovec, gradonačelnik Kranja, Janez Černe, zamjenik gradonačelnika, Igor Velov, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja i Ilija Dimitrijevski, predsjednik Saveza makedonskih kulturnih društava u Sloveniji,  a zatim je voditeljka pozvala na binu Matjaža Rakovca, gradonačelnika Kranja, koji se obratio prisutnima i zahvalio se organizatoru na ovom događaju i poželio mnogo uspjeha u budućem radu.

Pored gostiju Maja Knežević je predstavila i sponzore, odnosno one koji su finansijskim i drugim sredstvima omogućili organizaciju i realizaciju Festivala, a to su: Gradska opština Kranj, Igor Velov, Javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, GIS Gradnje – Ljubiša Gojković, Gril Restauracija Centar – Zoran Zec, Mirko Šokčević, Računovodski servis – Vida Krčmar, Auto prodaja – Gojko Nikolić, Mercator Kranj, Servis dvigal Bexel&A.N. Kranj, Cvetličarna Vrtnica, Kedig d.o.o. Kranj.

U nastavku programa voditeljka je najavila prve izvođače, a to su bili članovi dječje folklorne grupe „Ringa Raja” SKPD „Sveti Sava” Kranj koji su nastupili sa koreografijom „Igre iz Negotina”, a onda je Muška pjevačka grupa SKD „Petar Kočić” iz Kranja otpjevala pjesme „Pitaju me odakle si brate” i „Nema raja na ovome svvijetu”.

Veteranska folklorna grupa SKPD „Sveti Sava” prikazala je koreografiju „Igre iz Banata”, a nakon njih predstavila se pjevačka grupa Udruženja Srba „Nikola Tesla” iz Udina, Italija, koja je otpjevala pjesmu iz Šumadije „Promiče momče kroz selo”, zatim pjesmu sa Kosova „Sini jarko sunce sa Kosova”, i pjesmu iz kumanovskog regiona „Kumanovski blok” uz muzičku pratnju frule i tapana.

Makedonsko kulturno društvo „Sveti Kiril i Metodija” iz Kranja uprizorili su koreografiju pod nazivom „Plesni vjenčić Ronenka” koji predstavlja ljubavnu priču dvoje mladih, a potom su članice Ženske pjevačke grupe KUD „Zasavje” iz Trbovlja otpjevale pjesme „Gusta mi magla padnala” i „Goranine čafanine” uz muzičku pratnju tamburice i tapana. Muška pjevačka grupa KUD „Zasavje” otpjevala je pjesme „Grmeč goro” i „Kazuj pravo”.

Iz Postojne su došli članovi veteranske folklorne grupe SPD „Nikola Tesla” koji su odigrali igre iz Leskovca, a poslije njih na red su došli guslari. Mladi guslar David Radišić je uz gusle otpjevao pjesmu „Marko Kraljević poznaje očinu sablju”, a Davor Vulević je otpjevao pjesmu „Sveta zemlja Vasojeva”.

Igre iz Bosilegradskog Krajišta prikazali su članovi veteranske grupe KD „Brdo“ iz Kranja, a Muška pjevačka grupa SKPD „Sveti Sava” otpjevala je pjesme „Nek se ori Bukovica cijela” i „Što livada nije pokošena”. Na red je došla još jedna grupa iz Kranja, a to su folkloraši iz Folklorne grupe „Sava” koji su prikazali igre iz istočne Štajerske koje nose naziv „Na kolinah”. Splet Komušanskih kola „Dvojac sa pjesmom“ i „Kolo sreće” izveli su mladi i veteraninski članovi HKD „Komušina”.

Iz Novog Sada stigli su članovi Akademskog ansambla Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković”. Ansambl je osnovan na Univerzitetu u Novom Sadu 1962. Svoj program stvara bazirajući ga na autentičnim oblicima narodne umetnosti – melodijama, igrama, kostimima i običajima. Ansambl okuplja više od 500 članova i čine ga: folklorni ansambli, narodni orkestar, tamburaški orkestar, veliki narodni orkestar, škola folklora, folklorni ansambl veterana, ženska grupa pjevača i vokalno-instrumentalni solisti. Veteranski ansambl  još uvijek je spreman za druženje i gostovanje, uz gromoglasne aplauze i širok osmeh,..tako. Na ovom Festivalu predstavili su se igrama iz Ponišavlja.

Na kraju programa Miloš Milić, predsjednik SKPD „Sveti Sava” zahvalio se učesnicima na raznovrsnom i bogatom programu, kao i posjetiocima koji su sa velikom pažnjom i zadovoljstvom ispratili ovaj događaj. Miloš Milić je svim učesnicima podijelio zahvalnice za učešće na Festivalu i poželio da se ponovo vide iduće godine na istom događaju.

Nakon zvaničnog programa nastavljeno je druženje učesnika i publike.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.