Јесенице: јубиларни десети годишњи концерт

Јесенице: јубиларни десети годишњи концерт

Кад смо први пут организовали наш годишњи концерт, 2012. године, имали смо визију, да би нам такви концерти постали трајни. Кроз године труда, рада, годишњих концерата, па чак и пандемије, ове године смо организовали наш јубиларни десети годишњи концерт, на којем су као и претходних година, учествовале све фолклорне и пјевачке групе. 

Концерт је одржан 2. фебруара 2024. у Позоришту „Тоне Чуфар” на Јесеницама, а отворила га је мушка пјевачка група, са пјесмом „Болна љуба, болна лежи”. Женска пјевачка група је наступила са пјесмом „Прошетај ми злато”.

После пјевачких група са игром су наставили извођачи, који су се по први пут представили са кореографијом под називом „На Васкрс у околини Београда”. Шаренило на бини позоришта Тонета Чуфарја на Јесеницама већ на самом почетку концерта, дало је на знање, да публика неће гледати само шаренило игре и пјесме, већ ће уживати и у шаренилу традиционалне ношње, коју друштво посједује. По први пут су се на бини појавили најмлађи чланови дјечијег фолклорног ансамбла, то су дјеца до шест година, и представили се публици са „Сплетом игара и пјесама из Србије”. У извођењу су им помогли поједини чланови старијег дјечијег ансамбла, а такође и публика са огромним аплаузом. „Игре из Кобишнице” одиграли су наши ветерани, а „Игре из Славоније” старија дјечија група.

Послије игре, поново је дошла на ред пјесма и наше пјевачке групе, и као што приличи 10. јубиларном концерту, на видео биму приказали смо публици како су изгледали наши годишњи концерти од самог почетка до данас, са којег се могао видјети наш напредак из године у годину. Наш гост на концерту је као већ и претходних неколико година, био оркестар из Банатског Новог Села из Србије, који су ове године испратили све играчке и пјевачке тачке од почетка до краја. Како се програм концерта приближавао крају, тако се повећавао играчки темпо, па су сљедећи на бину стали извођачи са појединим члановима из припремне групе и приказали „Игре из Владичиног Хана”. Да су наши ветерани још увијек у доброј кондицији, приказали су играма из Ниша, под називом „Иде деда низ долину”. За мало предаха од игре и пјесме, пред крај концерта, на бину је изашао предсједник друштва Мирослав Мартић, који се обратио публици, свим гостима и учесницима. За сам крај концерта, пјевачке групе представиле су се пјесмом „Тишина нема влада свуд” а наш извођачки ансамбл премијерно је извео „Игре из Димитровграда”, и завршио концерт са тако званим бисом поменуте кореографије.

Овим путем желимо да се захвалимо свима, који су на било који начин допринијели, да и овај концерт буде незабораван, а ми ћемо се трудити, да и даље наставимо са нашом визијом у годинама које предстоје.

Сандра Јевтић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније