Javni fond za kulturne djelatnosti, 28.01.2018: Regionalni susret folklornih i pjevačkih grupa manjinskih etničkih zajednica

Javni fond za kulturne djelatnosti, 28.01.2018: Regionalni susret folklornih i pjevačkih grupa manjinskih etničkih zajednica

Zahvaljujući Javnom fondu za kulturne djelatnosti područne ispostave Kranj, dvorana Doma kulture na Visokom kod Kranja je ugostila brojne folkloriste iz pet različitih kulturnih organizacija. Susret je bio namijenjen manjinskim etničkim zajednicama i nacionalnim manjinama u Sloveniji.

Prisutni su pratili šarenolik program koji su krojili:

  • SPKD Sveti Sava sa svojom dječijom folklornom grupom, muškom i ženskom pjavačkom grupom, te veteranskom folklornom grupom. Najmlađi su izveli koreografiju  LEPA MARA U BUGARE ZAĐE, autora Danijela Vučičevića, dok su veterani društva izveli koreografiju JA I DRAGI, JA I GOLUB BIJELI autora Vase Popovića. Muzički aranžman je djelo Dejana Kosića.
  • Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana „Izvor“, nastupila je folklorna grupa kolom »Sarajka« autora Dževde Jasavića.
  • KD Brdo svojom omladinskom folklornom grupom, ženskom pjevačkom, muškom pjevačkom grupom Krajiški momci, kao i svojom veteranskom folklornom grupom. Ovo društvo se predstavilo koreografijom CIKNI LOLO KAD POĐEŠ U KOLO. Autorica Igara iz zapadne Slavonije je Sobodanka Rac. Ženska grupa je dvoranu punila zvucima pjesama Široko je lišće, Ja kupreška odaje me roba i Ja malena, suknjica šarena. Krajiški momci su jeknuli pjesmama Pjevam pjesme, Aoj vujo i Vitorog, a veterani su u poslednjoj tačci programa izveli Igre iz okoline Užica za koje na mjestu autora stoji ime Dejan Bodiroža.
  • SKD Petar Kočić folklornom i muškom pjevačkom grupom. Odigrali su Igre iz Šumadije koje je postavio Jovan Mijalković, a odpjevali pjesme iz Krajine Nema raja na ovome svijetu i Pitaju me odakle si brate.
  • MKD Sv. Ciril i Metod, pokazali su kroz umijeće njihove folklorne grupe običaje, pjesmu i igre u koreografiji Makedonska svadba. Za ovu koreografiju je zaslužan autor Dževad Abaz.

Vođenje programa je organizator povjerio Petru Šalamonu, voditelju Radija Kranj. Po završenom programu su u znak zahvalnosti od strane predstavnika JFKD, područne ispostave Kranj, bile uručene zahvalnice svim nastupajućim grupama.

Nastupe i kompletno događanje na bini u ovih 12 umjetničkih tačaka je pratila dr. Vesna Bajić Stojiljković, stručnjak na području folklora. Tako su predstavnici izvođačkih grupa i kulturnih društava poslije završetka programa dobili stručnu ocjenu i savjete, koji će svakako pomoći u njihovom daljem radu.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.