Јавни фонд за културне дјелатности, 28.01.2018: Регионални сусрет фолклорних и пјевачких група мањинских етничких заједница

Јавни фонд за културне дјелатности, 28.01.2018: Регионални сусрет фолклорних и пјевачких група мањинских етничких заједница

Захваљујући Јавном фонду за културне дјелатности подручне испоставе Крањ, дворана Дома културе на Високом код Крања је угостила бројне фолклористе из пет различитих културних организација. Сусрет је био намијењен мањинским етничким заједницама и националним мањинама у Словенији.

Присутни су пратили шаренолик програм који су кројили:

  • СПКД Свети Сава са својом дјечијом фолклорном групом, мушком и женском пјавачком групом, те ветеранском фолклорном групом. Најмлађи су извели кореографију  ЛЕПА МАРА У БУГАРЕ ЗАЂЕ, аутора Данијела Вучичевића, док су ветерани друштва извели кореографију ЈА И ДРАГИ, ЈА И ГОЛУБ БИЈЕЛИ аутора Васе Поповића. Музички аранжман је дјело Дејана Косића.
  • Завичајно друштво Плављана и Гусињана „Извор“, наступила је фолклорна група колом »Сарајка« аутора Џевде Јасавића.
  • КД Брдо својом омладинском фолклорном групом, женском пјевачком, мушком пјевачком групом Крајишки момци, као и својом ветеранском фолклорном групом. Ово друштво се представило кореографијом ЦИКНИ ЛОЛО КАД ПОЂЕШ У КОЛО. Ауторица Игара из западне Славоније је Сободанка Рац. Женска група је дворану пунила звуцима пјесама Широко је лишће, Ја купрешка одаје ме роба и Ја малена, сукњица шарена. Крајишки момци су јекнули пјесмама Пјевам пјесме, Аој вујо и Виторог, а ветерани су у последњој тачци програма извели Игре из околине Ужица за које на мјесту аутора стоји име Дејан Бодирожа.
  • СКД Петар Кочић фолклорном и мушком пјевачком групом. Одиграли су Игре из Шумадије које је поставио Јован Мијалковић, а одпјевали пјесме из Крајине Нема раја на овоме свијету и Питају ме одакле си брате.
  • МКД Св. Цирил и Метод, показали су кроз умијеће њихове фолклорне групе обичаје, пјесму и игре у кореографији Македонска свадба. За ову кореографију је заслужан аутор Џевад Абаз.

Вођење програма је организатор повјерио Петру Шаламону, водитељу Радија Крањ. По завршеном програму су у знак захвалности од стране представника ЈФКД, подручне испоставе Крањ, биле уручене захвалнице свим наступајућим групама.

Наступе и комплетно догађање на бини у ових 12 умјетничких тачака је пратила др. Весна Бајић Стојиљковић, стручњак на подручју фолклора. Тако су представници извођачких група и културних друштава послије завршетка програма добили стручну оцјену и савјете, који ће свакако помоћи у њиховом даљем раду.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније