EH TAJ INTERNET: Znanje koje može spasiti nečiji život

EH TAJ INTERNET: Znanje koje može spasiti nečiji život

Uglavnom nismo svjesni da živimo sve bržim tempom života. Na novonastalo životno okruženje nas upozoravaju posledice, a to tada biva prekasno. Revolucija informaciono-tehnoloških dostignuća je prošla kroz munjevit razvoj, a da li smo mi spremni da skoro preko noći prođemo kroz transformaciju i prilagodimo se ovom novonastalom dobu? Mnoge činjenice pokazuju da se u tehnološkom okruženju ponašamo kao djeca u igraonici sa novim igračkama. Velika razlika se iskazuje samo u tome da mnoga tehnička rješenja nisu samo bezopasne igračke. Zato ću sa vama podijeliti ovu priču:

U obližnjem komšiluku je neka  jako mlada djevojka » upoznala«  veoma  duhovitog muškarca. Toliko je bio iskren i produhovljen u njihovim »chat« razgovorima da jednostavno nije mogla vjerovati da je samo godinu dana stariji od nje same.  A tek kad je dobila njegove fotografije je bilo potpuno nerealno da takav junak postoji u njenoj neposrednoj životnoj sredini. Danima je žudila i čekala svaku novopristiglu elektronsku poruku ili fotografiju. Naravno, ne treba ni podsjećati da je tako potpuno očarana, detaljno opisala svoju porodicu, navike, kako provodi vrijeme, kojim putem se kreće, koliko i kada vrijeme provodi u samoći na nekim putevima do škole, do rekreacije ili muzičkih vježbi . . . jednostavno je dopustila tom strancu da bude dio njenog privatnog života. Nije mogla da više izdrži, morala je da ga vidi. Nevjerovatno, ali pošto se ova potpuno identična situacija dogodila još jednoj djevojci, moraću vam ispričati zapravo dvije priče.


Obe djevojke su gorjele u želji da vide svoju »internetnu« ljubav. Ova prva se jako brzo dogovorila za vrijeme i neko usamljeno mjesto sastanka. Otišla je ne rekavši nikome kuda ide, skrivajući svoju tajnu. Stigla je na vrijeme na mjesto koje je taj sagovornik izabrao. To je sve što znamo… Nikad se nije vratila sa dogovorenog susreta.

Ova druga, isto tako mlada i neiskusna djevojka se takođe dogovorila za tajni sastanak. Međutim, kao jako igriva, iskrena prema svojoj majci, otišla je da pokuša objasniti majci svoju veliku ljubav – majka je majka, valjda će shvatiti. Njena majka je veoma brzo uočila upasnost, ali je shvatila da će se djevočurak ipak sastati sa sumnjivim licem bez obzira na podani savjet.  Predložila je kompromis: na prvom sastanku će biti prisutna sa kćerkom, bar u neposrednoj blizini – ako već ne sa njom rame uz rame. Djevojka je prihvatila jer nije htjela da propusti priliku za susret koji žudno iščekuje. Otišle su na sastanak, međutim vođena majčinim savjetima se djevojka uspjela dogovoriti za jednu ljudima više posjećenu lokaciju, a naravno nije spomenula da će je dopratiti majka. Otišle su i stigle pravovremeno.

Pojavilo se opisano vozilo, samo lični opis nije ličio na fotografije koje je djevojka dobila. Spazivši da je djevojčica u društvu majke te da u oklici vršljaju prolaznici je »djevojačka simpatija« munjevito pobjegla. Majka je naravno fotografisala vozilo i vozača. Policija je naknadno utvrdila da se radi o ubici one prethodne djevojke . . .

Zapisano po motivima kampanje „Bezbednost interneta“  nacionalnog medija RTS

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije