БАДЊЕ ВЕЧЕ: Велики број вјерника се окупио у цркви Св. Саве у Бронзаном Мајдану (ФОТО)

БАДЊЕ ВЕЧЕ: Велики број вјерника се окупио у цркви Св. Саве у Бронзаном Мајдану (ФОТО)

Велики број људи се скупио на Бадње вече допративши три Бадњака у двориште цркве Св. Саве у Бронзаном Мајдану. Парох Драган Мијатовић је обавио освећење Бадњака, након чега је служена света литургија у цркви. Већ на први поглед се могло закључити да је окупљени број вјерника јако велики јер је упркос крцатој црквеној дворани и предвору цркве је црквено двориште остало испуњено људима који на жалост нису могли да уђу у цркву.

Богослужењу је присуствовао и Драгомир Батар, одборник у Скупштине града Бањалука, који је иначе мјештанин Бронзаног Мајдана.

За пакетиће за најмлађе чланове Цркве се и ове године побринуо Александар Батар. Ове године су успјели прикупити чак 500 пакетића. Александру је свештеник Драган Мијатовић након завршене литургије уручио захвалницу за ово учињено добро дјело.

Након завршене литургије је обављено традиционално ложење Бадњака. Ово колективно спаљивање Бадњака испред цркве спада у обичаје новијег времена, а произилази из традиције ложења ватре и уношења топлине у домове уочи Божића.

По ријечима свештеника је ово било најпосјећеније Бадње вече у Бронзаном Мајдану у последњих неколико година, тј. у периоду његовог службовања на овој парохији. Парох Драган сматра да се узрок за добру посјећеност овог догађаја скрива у сухом и топлом времену, те у великом броју људи који су дошли из расејања да прославе радосни хришћански празник Божић.

Цјелокупан догађај је упркос великој гужви протекао јако мирно и достојно ишчекиваном празнику. Присутни су се ужурбаним корацима разишли ка својим домовима како би наставили са обичајима који обиљежавају Бадње вече.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније