23. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону

23. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону

У организацији Савеза српских удружења Њемачке одржана је 23. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону уз учешће 65 друштава

Европска смотра одржана је 19. и 20. маја у бањалучком Кастелу. Након дефилеа учесника улицама Бање Луке и доласка у Кастел услиједило је свечано отварање. Прво су отпјеване химне Републике Српске и Србије, а онда се присутнима обратио мр Драго Војводић, члан Савјета Европске смотре, наглашавајући да се овогодишња Европска смотра одржава у најљепшем граду Републике Српске пожеливши много успјеха свим учесницима.
Данило Ђукић, предсједник Савеза српских удружења Њемачке, навео је да је ово до сада најмасовнија смотра на којој учествује 65 ансамбала, са више од четири хиљаде учесника из четрнаест европских земаља, а такође, у ревијалном дијелу програма и српски фолклораши из Висконсина и Милвокија у САД.
Вукман Кривокућа, представник Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, казао да је ово најзначајнија манифестација у српској дијаспори коју ова управа подржава, додајући да културно-умјетничка друштва улажу велики труд и рад с циљем очувања српске традиције.
Смотру је отворио Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске, који је навео да је ова смотра уједно и прилика да културно–умјетничка друштва из Српске, али и она из дијаспоре, представе дио српског културног насљеђа заједно са оним што је изњедрила српска фолклорна баштина. „Чувајући и његујући традицију и обичаје, културно-умјетничка друштва су својеврсни чувари културног насљеђа. Увјерен сам да ће нам културно-умјетничка друштва дочарати наше најљепше обичаје и изузетним ношњама и кореографијама учинити ову смотру незаборавном”, рекао је министар Малешевића отварању.
Представник КУД „Стеван Мокрањац” из Беча предао је прелазну статуу „Чича” представнику „Вести”, а статуа је два дана чекала ко ће је поново преузети.
На отварању Европске смотре, уз многоборојне грађане и министра Данета Малешевића присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, као и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Фолклораши Српског центра „Штутгарт” из Штутгарта својим ревијалним наступом најавили су богат и разноврстан програм ове велике манифестације. У два дана публика је имала прилику да види игре и пјесме из скоро свих српских кореолошких области а исто тако и да велико богатство народних ношњи.
На 23. европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону наступило је и седам друштава из Словеније. У такмичарском дијелу програма учествовали су СКД „Марибор“ Марибор, са кореографијом „Сабор у Црној Трави“, аутор кореографије Јанко Димитријевић, музички аранжман Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац Ана Златопер Добријевић, СКД „Слога“ Нова Горица са кореографијом „Море зајде сунце међу две планине”, аутор кореографије Милан Гламочанин, музички аранжман Жанијел Шубља, умјетнички руководилац Марија Вукославчевић, КД „Брдо” Крањ са кореографијом „Ђурђевдан у Гламочу“, аутор кореографије Свето Качар а умјетнички руководилац Срђан Крговић, КПСХД „Вук Караџић” Радовљица са кореографијом „Разболе се дилбер Денка”, аутор кореографије Дамир Шиповац, музички аранжман урадио Жанијел Шубља а умјетнички руководилац ансамбла Сандра Јевтић, и СКУД „Видовдан” Љубљана са кореографијом „Посла мене моја мати у Цвијетнић заиграти“, аутор кореографије Саша Богуновић, аутор музичког аранжмана Здравко Ранисављевић, умјетнички руководиоци Зорица Латиновић и Жељко Крсмановић. У ревијалном дијелу наступили су АКУД „Коло” Копар са кореографијом „Драгачево село мало трубом опевано”, аутори кореографије Милорад Руњо и Весна Бајић Стојиљковић, музички аранжман Саша Стојиљковић, умјетнички руководилац Весна Бајић Стојиљковић и КУД „Младост” Љубљана са кореографијом „Зарек’о се, пререк’о се, бре”, аутор кореографије Дејан Војводић, аутор музичког аранжмана Дарко Ћитић а умјетнички руководиоци Милка Марин и Дејан Војводић.
Стручни жири у саставу проф. др Мирјана Закић, етномузиколог, проф. др Селена Ракочевић, етнокореолог, др Весна Бајић Стојиљковић, етнокореолог-етномузиколог, Вилма Нишкановић, етнолог и Игор Гудић, кореограф, имао је много посла током наступа свих група а на крају смотре, по њиховим стручним оцјенама, проглашени су и резултати наступа свих такмичарских група. Златна плакета, прво злато, и највише освојених бодова, припала је КУД „Вук Стефановић Караџић” из Роршаха, Швајцарска, за кореографију Милорада Руња „Гором језде кићени сватови”, а признање за освојено прво мјесто, као и статуу „Чича” уручио им је Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.
Од српских друштава из Словеније златну плакету, девето злато, добило је СКД „Марибор“ из Марибора, а бронзану плакету, друга бронза, КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице.

 

 

Жири је одлучио да се додијеле и сљедеће специјалне награде:
 • За најбољу реконструкцију народне ношње награђен је ансамбл „Стеван Мокрањац“ из Беча.
 • За најбољу оригиналну ношњу награђен је ансамбл „Вук Караџић” из Радовљице.
 • За најбоље кореографско остварење награђен је ансамбл „Оро” из Париза.
 • За најбоље стилско извођење награђена је „Слога” из Манхајма.
 • Најбољег женског солисту има ансамбл „Младост” из Темишвара.
 • Најбољег мушког солисту има ансамбл „Дранси” из Париза.
 • Најбољег коловођу има ансамбл „Кнез Лазар” из Гмундена.
 • Награда за најбоље извођење антологијског кореографског остварења припала је КУД „Чајевец” из Бање Луке.
 • За најбољу кореографију која је базирана на новим теренским истраживањима награђен је „Коловит” из Градишке.
 • За најбоље певање у кореографији награђен је „Вук Стефановић Караџић” из Шененверда.
 • За најбољи музички аранжман награђен је СКД „Марибор”.
 • Специјална награда за најбољи ансамбл по укусу публике УФА „Шумадија” и „Дукати и Бисери”из Милвокија и Чикага.
 • Специјална награда за најбољег координатора Смотре припала је Звездану Ђурићу.
Подјелом признања и награда завршена је 23. европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, а Ненад Миленковић из Савеза српског фолклора Швајцарске најавио је 24. европску смотру која ће се одржати 8. и 9. Јуна 2019. у Центру Сава у Београду.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније