23. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu

23. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Njemačke održana je 23. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu uz učešće 65 društava

Evropska smotra održana je 19. i 20. maja u banjalučkom Kastelu. Nakon defilea učesnika ulicama Banje Luke i dolaska u Kastel uslijedilo je svečano otvaranje. Prvo su otpjevane himne Republike Srpske i Srbije, a onda se prisutnima obratio mr Drago Vojvodić, član Savjeta Evropske smotre, naglašavajući da se ovogodišnja Evropska smotra održava u najljepšem gradu Republike Srpske poželivši mnogo uspjeha svim učesnicima.
Danilo Đukić, predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke, naveo je da je ovo do sada najmasovnija smotra na kojoj učestvuje 65 ansambala, sa više od četiri hiljade učesnika iz četrnaest evropskih zemalja, a takođe, u revijalnom dijelu programa i srpski folkloraši iz Viskonsina i Milvokija u SAD.
Vukman Krivokuća, predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, kazao da je ovo najznačajnija manifestacija u srpskoj dijaspori koju ova uprava podržava, dodajući da kulturno-umjetnička društva ulažu veliki trud i rad s ciljem očuvanja srpske tradicije.
Smotru je otvorio Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, koji je naveo da je ova smotra ujedno i prilika da kulturno–umjetnička društva iz Srpske, ali i ona iz dijaspore, predstave dio srpskog kulturnog nasljeđa zajedno sa onim što je iznjedrila srpska folklorna baština. „Čuvajući i njegujući tradiciju i običaje, kulturno-umjetnička društva su svojevrsni čuvari kulturnog nasljeđa. Uvjeren sam da će nam kulturno-umjetnička društva dočarati naše najljepše običaje i izuzetnim nošnjama i koreografijama učiniti ovu smotru nezaboravnom”, rekao je ministar Maleševića otvaranju.
Predstavnik KUD „Stevan Mokranjac” iz Beča predao je prelaznu statuu „Čiča” predstavniku „Vesti”, a statua je dva dana čekala ko će je ponovo preuzeti.
Na otvaranju Evropske smotre, uz mnogoborojne građane i ministra Daneta Maleševića prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, kao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
Folkloraši Srpskog centra „Štutgart” iz Štutgarta svojim revijalnim nastupom najavili su bogat i raznovrstan program ove velike manifestacije. U dva dana publika je imala priliku da vidi igre i pjesme iz skoro svih srpskih koreoloških oblasti a isto tako i da veliko bogatstvo narodnih nošnji.
Na 23. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu nastupilo je i sedam društava iz Slovenije. U takmičarskom dijelu programa učestvovali su SKD „Maribor“ Maribor, sa koreografijom „Sabor u Crnoj Travi“, autor koreografije Janko Dimitrijević, muzički aranžman Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac Ana Zlatoper Dobrijević, SKD „Sloga“ Nova Gorica sa koreografijom „More zajde sunce među dve planine”, autor koreografije Milan Glamočanin, muzički aranžman Žanijel Šublja, umjetnički rukovodilac Marija Vukoslavčević, KD „Brdo” Kranj sa koreografijom „Đurđevdan u Glamoču“, autor koreografije Sveto Kačar a umjetnički rukovodilac Srđan Krgović, KPSHD „Vuk Karadžić” Radovljica sa koreografijom „Razbole se dilber Denka”, autor koreografije Damir Šipovac, muzički aranžman uradio Žanijel Šublja a umjetnički rukovodilac ansambla Sandra Jevtić, i SKUD „Vidovdan” Ljubljana sa koreografijom „Posla mene moja mati u Cvijetnić zaigrati“, autor koreografije Saša Bogunović, autor muzičkog aranžmana Zdravko Ranisavljević, umjetnički rukovodioci Zorica Latinović i Željko Krsmanović. U revijalnom dijelu nastupili su AKUD „Kolo” Kopar sa koreografijom „Dragačevo selo malo trubom opevano”, autori koreografije Milorad Runjo i Vesna Bajić Stojiljković, muzički aranžman Saša Stojiljković, umjetnički rukovodilac Vesna Bajić Stojiljković i KUD „Mladost” Ljubljana sa koreografijom „Zarek’o se, prerek’o se, bre”, autor koreografije Dejan Vojvodić, autor muzičkog aranžmana Darko Ćitić a umjetnički rukovodioci Milka Marin i Dejan Vojvodić.
Stručni žiri u sastavu prof. dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, prof. dr Selena Rakočević, etnokoreolog, dr Vesna Bajić Stojiljković, etnokoreolog-etnomuzikolog, Vilma Niškanović, etnolog i Igor Gudić, koreograf, imao je mnogo posla tokom nastupa svih grupa a na kraju smotre, po njihovim stručnim ocjenama, proglašeni su i rezultati nastupa svih takmičarskih grupa. Zlatna plaketa, prvo zlato, i najviše osvojenih bodova, pripala je KUD „Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha, Švajcarska, za koreografiju Milorada Runja „Gorom jezde kićeni svatovi”, a priznanje za osvojeno prvo mjesto, kao i statuu „Čiča” uručio im je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.
Od srpskih društava iz Slovenije zlatnu plaketu, deveto zlato, dobilo je SKD „Maribor“ iz Maribora, a bronzanu plaketu, druga bronza, KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice.

 

 

Žiri je odlučio da se dodijele i sljedeće specijalne nagrade:
 • Za najbolju rekonstrukciju narodne nošnje nagrađen je ansambl „Stevan Mokranjac“ iz Beča.
 • Za najbolju originalnu nošnju nagrađen je ansambl „Vuk Karadžić” iz Radovljice.
 • Za najbolje koreografsko ostvarenje nagrađen je ansambl „Oro” iz Pariza.
 • Za najbolje stilsko izvođenje nagrađena je „Sloga” iz Manhajma.
 • Najboljeg ženskog solistu ima ansambl „Mladost” iz Temišvara.
 • Najboljeg muškog solistu ima ansambl „Dransi” iz Pariza.
 • Najboljeg kolovođu ima ansambl „Knez Lazar” iz Gmundena.
 • Nagrada za najbolje izvođenje antologijskog koreografskog ostvarenja pripala je KUD „Čajevec” iz Banje Luke.
 • Za najbolju koreografiju koja je bazirana na novim terenskim istraživanjima nagrađen je „Kolovit” iz Gradiške.
 • Za najbolje pevanje u koreografiji nagrađen je „Vuk Stefanović Karadžić” iz Šenenverda.
 • Za najbolji muzički aranžman nagrađen je SKD „Maribor”.
 • Specijalna nagrada za najbolji ansambl po ukusu publike UFA „Šumadija” i „Dukati i Biseri”iz Milvokija i Čikaga.
 • Specijalna nagrada za najboljeg koordinatora Smotre pripala je Zvezdanu Đuriću.
Podjelom priznanja i nagrada završena je 23. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, a Nenad Milenković iz Saveza srpskog folklora Švajcarske najavio je 24. evropsku smotru koja će se održati 8. i 9. Juna 2019. u Centru Sava u Beogradu.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.